Warzywa strączkowe – bogactwo białka


Zalety warzyw strączkowych od dawna doceniają osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ są one niezwykle bogatym źródłem białka. Ponad są idealne dla osób będących na diecie odchudzającej, gdyż ich spożywanie aktywnie wspiera utratę zbędnych kilogramów. Co równie ważne w czasie diety soczewica, bób, soja czy groch nie powodują wzrostu poziomu glukozy w naszej krwi.


Nie możemy zapominać także o bogactwie witamin i mikroelementów, jakie kryją w sobie strączki. Żelazo, potas, magnez czy cynk to tylko niektóre z nich. Warto również pamiętać, że składniki warzyw strączkowych chronią nasz układ nerwowy, dzięki czemu aktywnie wpływają na łagodzenie skutków wszechobecnego stresu.

warzywa strączkowe


 

Bób

Bób

Fasolka szparagowa zielona

Fasolka szparagowa zielona

Fasolka szparagowa żółta

Fasolka szparagowa żółta

Fasolka mamut

Fasolka mamut

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Groszek strączkowy

Groszek strączkowy

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.