Warzywa cebulowe – naturalna ochrona przed chorobą
Nasze dostawy warzyw do hoteli oraz restauracji obejmują również polskie warzywa cebulowe. Już nasze babcie odkryły ich ochronne działanie, które zawdzięczają dużym ilościom substancji bakteriobójczych w swoim składzie.
Świeży czosnek dodatkowo korzystnie wpływa na metabolizm, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Aromatyczna cebula wzbogaca nasz organizm w duże ilości magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. A zyskujący na popularności por wspomaga leczenie chorób o podłożu reumatycznym. A to tylko niektóre z warzyw cebulowych, jakie mamy w ofercie. Nie można również zapominać o unikalnym smaku tego rodzaju warzyw, który z powodzeniem podkreśli aromat wielu potraw.
Jakie warzywa cebulowe znajdziesz w naszej ofercie?
Warzywa cebulowe, jak sama nazwa mówi, to przede wszystkim różne odmiany cebul. Oferujemy gatunki zwyczajne, szalotki czy dymki. Oprócz tego nasz asortyment obejmuje również niewielkie cebulki, które nadają się doskonale do marynowania, por czy czosnek. To warzywa niezwykle aromatyczne, często stosowane jako swego rodzaju przyprawa do różnych dań.
Skąd pochodzą nasze warzywa cebulowe?
Starannie sprawdzamy jakość i pochodzenie warzyw cebulowych. To gatunki, które przez większą część roku są dostępne na polach rodzimych rolników. Z tego powodu możesz mieć pewność, że dotrą do Ciebie świeże i pełne smaku. Staramy się wybierać wyłącznie polskie plony, które przemierzają jak najmniejszy dystans od rolnika do lokalu gastronomicznego. W ten sposób dostarczamy również warzywa liściowe, które również wzrastają w różnych rejonach Polski. Dowozimy je zarówno do dużych restauracji, jak i niewielkich lokali, stołówek oraz firm oferujących catering dietetyczny. Działamy zwłaszcza na terenie województwa pomorskiego, w okolicach Trójmiasta.
Warzywa cebulowe w kuchni międzynarodowej
Warzywa cebulowe są fundamentem wielu kuchni świata, co czyni je nieodzownym elementem w restauracjach o międzynarodowym profilu. W kuchni francuskiej szalotki odgrywają kluczową rolę w przygotowywaniu klasycznych sosów, takich jak demi-glace czy sos cebulowy. Czosnek stanowi nieodłączny składnik dań śródziemnomorskich, w tym włoskiej bruschetty i hiszpańskiej paelli. W kuchni azjatyckiej por oraz dymka są często wykorzystywane jako dodatek do smażonych dań typu stir-fry czy zup ramen, podkreślając ich aromatyczny charakter. Nasza hurtownia zapewnia dostawy wysokiej jakości warzyw cebulowych, które spełniają oczekiwania najlepszych szefów kuchni w Trójmieście.
Warzywa cebulowe w sezonowej gastronomii
Sezonowe menu, coraz częściej pojawiające się w lokalach gastronomicznych, czerpie pełnymi garściami z potencjału warzyw cebulowych. Jesienią i zimą, gdy świeże produkty z innych grup są trudniej dostępne, cebula, czosnek i por stanowią niezawodne składniki rozgrzewających zup i gulaszy. Wiosną z kolei na stoły w restauracjach trafiają młode pory i cebule dymki, idealne do lekkich sałatek i dodatków do grillowanych mięs. Dzięki swoim właściwościom przechowalniczym warzywa cebulowe pozwalają lokalom na zachowanie wysokiej jakości dań przez cały rok.