Warzywa liściowe
Warzywa liściowe z roku na rok zyskują coraz szersze grono zwolenników i to nie tylko wśród wegetarian i wegan. Są cenione za bogactwo cennych witamin oraz soli mineralnych. Ich regularne spożywanie ma zbawienny wpływ zarówno na zdrowie, jak i doskonałe samopoczucie.
Szpinak, sałata czy rukola nie tylko są zdrowe, ale i doskonale wyglądają na talerzu, wzbogacając dietę w kolory i smaki, których próżno szukać w przetworzonych produktach. Zdecydowanie warto przekonać się do nich i wypróbować te, które mamy w naszej bardzo bogatej ofercie.
Co zalicza się do warzyw liściowych?
Z warzywami liściowymi od razu kojarzy się sałata. Nie jest ona jednak jedynym przedstawicielem tej grupy. Warzywa liściowe to przede wszystkim:
- sałata głowiasta,
- cykoria,
- sałata rzymska,
- pietruszka naciowa,
- koper włoski,
- sałata łodygowa,
- seler naciowy,
- szczaw,
- roszponka,
- szpinak,
- rukola.
Warzywa liściowe mają wiele zastosowań. Niektórych z nich nie da się podgrzać, czego świetnym przykładem jest sałata. Inne doskonale zachowują się po wpływem wysokiej temperatury, dlatego często stosuje się je m.in. w kompozycjach z makaronem czy pizzach. Mowa tu głównie o szpinaku. Na obróbkę termiczną dobrze reaguje też pietruszka, stanowiąca podstawowy składnik domowego rosołu. W wielu potrawach jest ona traktowana również jako przyprawa i stosowana w towarzystwie świeżych ziół.
Dostarczamy naszym klientom różnorodne warzywa liściowe. Są to produkty, które pochodzą od lokalnych rolników, a w sezonie, gdy nie ma do nich dostępu – z zagranicy. Dbamy o to, by cechowały się one wysoką jakością. Dostarczamy je zarówno do pizzerii, jak i restauracji specjalizujących się w potrawach polskich, stołówek czy hoteli. Warzywa liściowe są bowiem obecne w niemal każdej kuchni.
Warzywa liściowe w dietach specjalistycznych
W lokalach oferujących diety specjalistyczne, takich jak bezglutenowa, keto czy niskokaloryczna, liście warzyw są niezastąpionym składnikiem. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika idealnie sprawdzają się w menu dla osób dbających o sylwetkę. Szpinak jest podstawą zielonych koktajli oraz misek typu „bowl”, które cieszą się dużą popularnością w restauracjach wegańskich i fit bistrach. Liście takie jak mangold czy botwina nadają się doskonale jako baza do lekkich, zdrowych lunchy. Zapewniamy regularne dostawy warzyw liściowych, pozwalających na komponowanie zróżnicowanego i zdrowego menu dostosowanego do oczekiwań najbardziej wymagających klientów.
Korzyści płynące z używania warzyw liściastych w kuchniach gastronomicznych
Warzywa liściaste stanowią podstawę zdrowych, lekkich dań w wielu profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. Dzięki swojej wszechstronności i wartości odżywczej liście warzyw, takie jak botwina, szpinak czy mangold, doskonale komponują się z różnymi składnikami, tworząc potrawy pełne smaku i koloru. Warzywa liściaste charakteryzują się niską kalorycznością oraz dużą zawartością witamin i minerałów, co czyni je idealnym wyborem w restauracjach serwujących dania dietetyczne oraz wegetariańskie. Regularne dostawy świeżych liści warzyw pozwalają na tworzenie różnorodnych dań, które spełnią oczekiwania klientów dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.