Jakie zalety ma spożywanie kiełków?

Spożywanie kiełków ma wiele korzyści zdrowotnych. Znajdują się w nich witaminy oraz mikroelementy, które nie tylko pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie oraz stan zdrowia, ale także dostarczają energię i poprawiają trawienie. Dlatego warto zacząć wprowadzać je do swojego jadłospisu i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Czym charakteryzują się kiełki?

Kiełki to niezwykle zdrowe produkty, które można w prosty sposób wprowadzić do swojej diety. Dodanie ich do potraw pozwala na wzbogacenie ich smaku i dostarczenie cennych wartości odżywczych. Kiełki to nic innego jak zalążek nowej rośliny — nasiona pochodzące z różnego rodzaju roślin, które po odpowiednim namoczeniu i odpowiedniej wilgotności ulegają przemianom fizycznym i chemicznym. Dzięki temu procesowi dochodzi do procesu kiełkowania, podczas którego zwykłe ziarna zostają wzbogacone o wiele składników odżywczych.

Hurtownia owoców i warzyw Golden Fruits to doskonałe miejsce, gdzie znajdziesz najwyższej jakości kiełki różnych gatunków. Zapraszamy!

Dlaczego zatem warto jeść kiełki?

Spożywanie kiełków ma nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Mogą wspomagać walkę z  wolnymi rodnikami i skutecznie je neutralizować. Systematyczne jedzenie kiełków wzmacnia organizm i wspiera odporność, reguluje trawienie.

Kiełki to doskonała opcja dla osób, które dbają o swoją skórę, włosy, paznokcie oraz kości. Są bogate w cenne substancje, dzięki którym są w stanie wpłynąć na poprawę zdrowia. Zawierają wiele witamin, przede wszystkim B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Są ponadto bogate w minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, cynk czy miedź.

Pozytywnie wpływają na regenerację i odmłodzenie organizmu. Dodatkowym atutem jest to, że zawierają niewiele kalorii i nie powodują wzdęć.

kiełki