Jak spożywanie warzyw i owoców wpływa na zdrowie?

Wiele mówi się o tym, jak istotna jest zbilansowana dieta w życiu każdego człowieka. Duży nacisk kładzie się szczególnie na odpowiednią ilość spożywanych warzyw i owoców. Nie ulega wątpliwości, że są to niezawodne źródła wielu cennych składników odżywczych.

Dlaczego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców?

Zarówno warzywa, jak i owoce, bogate są w liczne składniki odżywcze. W zależności od ich konkretnego rodzaju możesz w nich znaleźć m.in.:

  • witaminę C – jest niezbędna do syntezy kolagenu, wzmacnia zęby oraz kości, a także korzystnie wpływa na stan skóry; obecna przede wszystkim w owocach cytrusowych;
  • witaminę A – korzystnie wpływa na narząd wzroku, wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran; znajdziesz ją w szpinaku, dyni, selerze czy marchwi;
  • magnez – wspiera przede wszystkim funkcjonowanie układu nerwowego; znajduje się w bananach, botwinie, sałacie, jarmużu i warzywach strączkowych;
  • selen – pomaga utrzymać włosy, skórę i paznokcie w nienagannym stanie; obecny w brokułach, bananach i jabłkach;
  • błonnik – usprawnia procesy trawienia, a także zmniejsza uczucie głodu, dlatego może okazać się pomocy w odchudzaniu; znajdziesz go szczególnie w porzeczkach, malinach.

Powyższe wartości odżywcze to jedynie przykłady, bowiem jest ich znacznie więcej. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty od sprawdzonych dostawców. Kupując w zaufanej hurtowni warzyw i owoców możesz mieć pewność co do ich jakości oraz świeżości.

Ile warzyw i owoców spożywać w ciągu dnia?

Najlepiej jest sięgnąć do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Według jej wskazówek należy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców na dobę. Warto podzielić tę ilość na 5 porcji, aby każdy posiłek był wzbogacony dawką cennych składników odżywczych pochodzących z tych produktów. Co istotne, nie ma znaczenia, w jakiej formie przyjmuje się owoce i warzywa. Mogą być one świeże, suszone, czy też poddane obróbce termicznej. Ważne jest jednak, aby stosować się do zaleceń WHO.