Znaczenie owoców i warzyw w hotelowej gastronomii

Podstawową zaletą, która przemawia za uzupełnieniem hotelowego jadłospisu o owoce oraz warzywa, są oczywiście korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania. Warzywne przekąski w połączeniu z aromatycznymi dipami i sosami pozwalają zastąpić słone przekąski, natomiast owoce to alternatywa wobec wysokosłodzonych słodyczy oraz deserów.

Różnorodność owoców i warzyw

Warto zadbać o to, aby owoce dostępne w jadłospisie nie ograniczały się do jabłek i bananów, które każdy może kupić w dyskoncie. Sprowadzane przez hurtownie produkty powinny pochodzić z wielu zakątków świata, również od lokalnych dostawców. Warto dbać dostęp do rzadkich i nietypowych produktów, które przyczynią się do większego zainteresowania wśród gości. Ofertę można doskonale różnicować w zależności od pory roku, uzupełniać egzotycznymi propozycjami latem oraz grzybami w menu jesiennym. 

Dostępność mis oraz koszów ze świeżymi owocami w hotelowym barze i pokojach gości tworzy nie tylko przyjazny klimat, ale stanowi świadectwo dbania o potrzeby i komfort klientów. 

Produkty z lokalnych, ekologicznych upraw

Warzywa i owoce z lokalnych i ekologicznych upraw poza dużą ilością witamin, mikroelementów oraz błonnika charakteryzują się także wysoką zawartością antyoksydantów i innych związków bioaktywnych, które pomagają oczyszczać organizm. Cukier zawarty w owocach hodowanych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego jest o wiele zdrowszy niż sacharoza wykorzystywana do słodzenia ciast i deserów. Dobre praktyki ekologiczny upraw są coraz bardziej powszechne w naszym kraju, a za jego zachodnią granicą powoli zaczynają stanowić standard. 

Odpowiedzialność gastronomii

Korzystanie z usług hurtowni warzyw i owoców powinno być ważne również ze względu na niepokojące procesy związane z nawykami żywieniowymi społeczeństwa. Dostarczenie dużej ilości zdrowych produktów powinno stanowić element misji nie tylko hotelarstwa, ale także każdego innego podmiotu zajmującego się żywieniem dużej liczby osób.