Świeże owoce i warzywa - samo zdrowie!

Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną funkcję w żywieniu człowieka. Dostarczają nam one wielu witamin i składników mineralnych. Regularne jedzenie warzyw i owoców przyczynia się do zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, a także poprawia nasze samopoczucie i… urodę! Często mówi się o tym, że warzywa i owoce powinny być świeże. Czy ich świeżość i sposób przygotowywania mają wpływ na ich wartości odżywcze? Przekonajmy się!

Przygotowanie warzyw i owoców

Dietetycy zalecają, aby na zakupach wybierać warzywa i owoce, które są świeże. Przed jedzeniem należy je dobrze umyć. Nie powinno się długo moczyć w wodzie, gdyż tracą cenną witaminę C). Najwięcej witamin i składników mineralnych mają owoce surowe, sezonowe, pochodzące „prosto z ziemi”. Niewiele osób wie o tym, że witaminy C pozbawia też rozdrabnianie i szatkowanie warzy w i owoców. W miarę możliwości nie powinno się tego robić. Jeśli przygotowujemy sałatkę, lepiej zrobić porcję do zjedzenia na raz, zamiast przechowywać jej zapas w lodówce. Do krojenia i obierania warzyw i owoców zawsze powinniśmy używać ostrych noży ze stali nierdzewnej. Jak już było wspomniane, świeże owoce i warzywa najlepiej jest jeść na surowo. Jeśli planujemy ich spożywanie na ciepło, najlepiej przygotować je na parze lub gotować krótko i w niewielkiej ilości wody. Potrawę należy zjeść od razu po ugotowaniu, by uniknąć dalszej straty witaminy C. Raz ugotowane danie nie powinno być poddawane dalszej obróbce cieplnej, ani być przetrzymywane w cieple.  Pokrojone warzywa i owoce powinno się trzymać pod przykryciem w lodówce. Im mniej dostępu do powietrza, ciepła i światła będą miały, tym lepiej.

Mniej czy bardziej zdrowe?

Każda hurtownia owoców i warzyw ma w swojej ofercie ich wiele różnych rodzajów. Należy pamiętać, że świeże owoce można podzielić na grupy, by wydzielić te „najbardziej zdrowe”. Pierwsza grupa to warzywa i owoce bogate w witaminę C, takie jak: warzywa kapustne, pomidory, papryka, szpinak, porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty i kiwi. Druga grupa to warzywa i owoce zawierające duże ilości beta-karotenu, takie jak: marchew, natka pietruszki, boćwina, cykoria, sałata, dynia, pomidory i morele. Trzecia grupa to inne warzywa i owoce, bogate w inne składniki mineralne: ziemniaki, cebula, buraki, ogórki, pory, selery, jabłka, śliwki, gruszki, winogrona, wiśnie itd.