Na które owoce muszą uważać cukrzycy?

Nie od dziś wiadomo, że owoce to źródło wielu cennych witamin. Niestety osoby chorujące na cukrzycę nie mogą pozwolić sobie na spożywanie wszystkich ich rodzajów. Które są dozwolone, a które nie?

Których owoców nie wolno jeść cukrzykom?

Na samym wstępie warto wyraźnie podkreślić, że cukrzycy oczywiście mogą jeść owoce, zaś nie wszystkie. Nie ma potrzeby, aby całkowicie wykluczać te smakołyki z codziennej diety. Wystarczy jedynie unikać ich niektórych rodzajów. Mowa tu oczywiście o tych owocach, które cechują się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, a tym samym powodują znaczne podniesienie poziomu cukru.

Jeżeli chorujesz na cukrzycę i wybierasz się do hurtowni owoców, unikaj: bananów, gruszek, winogron, czarnej porzeczki. Niewskazane są również wszelkie owoce z puszki oraz suszone, w tym w szczególności rodzynki i daktyle, a także owocowe soki. Warto mieć jednak na uwadze, że w razie wątpliwości co do diety, warto zgłosić się o poradę do lekarza prowadzącego.

Jakie są najzdrowsze owoce dla osób z cukrzycą?

Jak już zostało wspomniane, tylko niektóre owoce są uznawane za niewskazane przy tej chorobie. Istnieje szereg smakołyków, które można jeść bez większych obaw. Duża część produktów tego rodzaju cechuje się bowiem niskim indeksem glikemicznym. Będą to przykładowo:

  • arbuz,
  • jabłko,
  • mandarynki,
  • truskawki,
  • awokado,
  • maliny,
  • grejpfrut,
  • borówki.

Uznaje się jednak, że najbezpieczniejsze owoce dla cukrzyka to wszelkie cytrusy. Wynika to z faktu, że wyróżniają się one niską zawartością węglowodanów, co jest bardzo ważne w diecie cukrzycowej. Jeżeli chcesz zakupić wysokiej jakości świeże owoce, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Twoja satysfakcja jest dla nas priorytetem, dlatego oferujemy jedynie najwyższej klasy produkty.

banany