Jakie warzywa najlepiej dołożyć do śniadania?

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie. Niestety w rzeczywistości często zapominamy o spożywaniu odpowiedniej ilości tych smakołyków. Niekiedy brakuje nam pomysłu, jak wykorzystać je w niektórych posiłkach. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, po jakie warzywa warto sięgać o poranku.

Jak wzbogacić śniadanie w warzywa?

Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Spożyte niedługo po przebudzeniu, ma dodać nam energii do działania. Warto jednak odpowiednio przemyśleć jego skład. Co istotne, musi znaleźć się w nim odpowiednia ilość warzyw. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zmienić swój ulubiony jadłospis. Wystarczy, że dodasz do niego kilka produktów.

W zależności od tego, co spożywasz na śniadanie, możesz sięgnąć po najróżniejsze warzywa. Nie jest tajemnicą, że do kanapek pasuje niemal wszystko. Pomidor, ogórek, cebula, papryka, sałata, koperek, rzodkiewka… Pomysłów jest naprawdę wiele! Wystarczy pokroić wybrane warzywo i umieścić na kanapce. Niektóre z nich smakują jeszcze lepiej w połączeniu z solą i pieprzem.

Jako dostawca warzyw podpowiadamy, że do jajek warto dodać nieco szczypiorku. Nie ma znaczenia, w jakiej formie lubisz je spożywać. Każda z nich nabierze dodatkowych walorów smakowych z tym niepozornym produktem. Warto jednak zaznaczyć, że najłatwiejszym do urozmaicenia daniem z jajek okaże się jajecznica. Może znaleźć się w niej w zasadzie każde warzywo, które lubisz. Odpowiednio przyrządzona cukinia czy szparagi mogą odmienić zwykłą jajecznicę o 180 stopni.

Jeżeli jednak jadasz śniadania na słodko, to nie oznacza, że musisz zrezygnować z porannej dawki witamin. Wówczas możesz sięgnąć po dowolny owoc. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby  zjeść wybrane warzywo samodzielnie. Wówczas najlepiej sprawdzi się marchew, dowolna odmiana papryki oraz ogórek, które wystarczy pokroić w słupki.

warzywa