Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę?

Nie jest tajemnicą, że to właśnie składniki decydują o finalnym smaku każdej potrawy. Nie inaczej jest z ciastami, w których wykorzystuje się różne owoce. Wysokiej jakości produkty sprawiają, że danie jest smaczne, aromatyczne, a często także nieco dłużej zachowuje swoją świeżość oraz właściwy wygląd czy konsystencję. Czy wiesz, jakie jabłka okażą się najlepsze do przygotowania szarlotki, jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce?

Jaką odmianę jabłek wybrać do szarlotki?

Mogłoby się wydawać, że wszystkie odmiany jabłek sprawdzą się do przyrządzenia smacznej szarlotki. Nic bardziej mylnego! Niektóre z nich ze względu na swoją specyfikę mogą całkowicie zepsuć smak lub konsystencję ciasta. Mimo że same w sobie mogą być bardzo dobre, w połączeniu z pozostałymi składnikami okażą się zupełnie złym wyborem. Zanim więc przystąpisz do zakupu składników na szarlotkę, sprawdź polecane odmiany jabłek.

Do najlepszych jabłek na szarlotkę zalicza się:

  • Papierówkę – bardzo kruche i delikatne,
  • Ligol – mają lekko kremową konsystencję, zaś po obróbce termicznej nadają ciastom korzennego posmaku,
  • Champion – są bardzo soczyste i aromatyczne,
  • Lobo – równie soczyste, a jednocześnie kruche.

Powyższe odmiany są stosunkowo słodkie, jednak warto mieć na uwadze, że niektórzy preferują kwaśne jabłka w szarlotce. Wówczas lepszym wyborem okaże się Antonówka lub Szara reneta. Pamiętaj jednak, że oprócz samej odmiany równie istotna jest wysoka jakość owocu. Najlepiej wybierać świeże jabłka bez stłuczeń. Przed przystąpieniem do przygotowywania spróbuj każdej sztuki, aby mieć pewność, że nie trafiłeś na niesmaczny egzemplarz.

Jeżeli poszukujesz wysokiej jakości jabłek do szarlotki i nie tylko, zapraszamy do naszej hurtowni warzyw i owoców. Oferujemy jedynie najświeższe i niezwykle smaczne produkty, które zawsze poddajemy restrykcyjnej selekcji. Wzorowa jakość oraz Twoje zadowolenie jest dla nas podstawowym priorytetem, z którego nigdy nie zrezygnujemy.

szarlotka