Gwarancja świeżości. Po czym poznać, że owoce i warzywa są najwyższej jakości?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Niemniej ważne jest jednak to, aby były jak najwyższej jakości, dzięki temu zapewnią organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Po czym można poznać, że rzeczywiście są one świeże?

Ocena organoleptyczna

Do oceny tego, czy warzywo lub owoc jest najwyższej jakości, trzeba wykorzystać swoje zmysły, zwłaszcza wzrok i zapach. Przede wszystkim powinno unikać się warzyw i owoców uszkodzonych, na których widoczne są nadgniłe fragmenty.

Wynika to z tego, że w tych miejscach szybko rozwijają się chorobotwórcze drobnoustroje, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych czy wprowadzić do organizmu toksyczne substancje. Kluczowa jest m.in. odpowiednia selekcja ze strony hurtowni warzyw i owoców, która jako ważny łańcuch sprzedaży powinna zadbać o to, aby na półki sklepowe trafiały tylko odpowiednio wybrane produkty.

Ważnym czynnikiem świadczącym o świeżości i wysokiej jakości warzyw i owoców jest też ich zapach. Jeśli jest on nieprzyjemny i nienaturalny, może to sygnalizować, że produkty od dłuższego czasu leżą na półce.

Inne kryteria oceny świeżości

Inne ważne kryteria, które warto brać pod uwagę przy wyborze konkretnych rodzajach warzyw i owoców:

  • banany zielone zawierają dużo inuliny, dzięki czemu doskonale wpływają na układ pokarmowy. Są przy tym mniej słodkie, aniżeli te z licznymi plamkami (czarne plamki nie oznaczają więc, że owoc jest zepsuty),

  • pomarańcze nie powinny mieć miękkich miejsc,

  • awokado nie powinno być nazbyt miękkie, gdyż jego środek może być wówczas nadpsuty,

  • ziemniaki muszą być pozbawione kiełków i tym bardziej zielonych plam,

  • pomidory powinno kupować się wtedy, gdy nie mają uszkodzeń na skórce.

 

Sprawdzeni dostawcy

Zdecydowana większość sklepów, także tych lokalnych, ma swoich stałych dostawców warzyw i owoców. Jeśli mamy taką możliwość, warto sprawdzić, kim jest dostawca tego typu produktów oraz czy spełnia niezbędne normy jakości.

Przykładem jest tutaj System HACCP, który posiada również nasza firma. Wdrożenie takiego systemu daje klientom gwarancję, że produkcja żywności odbywa się bez zagrożeń zdrowotnych, a także z zachowaniem wysokich standardów na każdym etapie produkcji.

Jak widać ocena tego, czy warzywa i owoce są najwyższej jakości nie jest trudna, o ile ma się wiedzę, na jakie elementy należy zwrócić uwagę.

warzywa i owoce